luni, 31 august 2015

Maratonul poeziei cu ocazia Zilei Limbii Române



Sâmbătă, 31 august, s-a sărbătorit Ziua Limbii Române. Este o sărbătoare destinată mai cu seamă iubitorilor de cultură şi de literatură, o zi în care dragostea fata de cuvânt şi de artă adună scriitori şi viitori scriitori împreună pentru a-şi împărtăşi iubirea pentru literatura română.
În oraşul Câmpina, aceasta sărbătoare a devenit una de tradiţie, astfel că, anul acesta, s-au adunat la Casa Municipală de Cultură scriitori din mai multe colţuri ale ţării. Chiar dacă afară erau peste 30 grade, acest lucru nu i-a împiedicat pe iubitorii de cultură să se adune împreună şi să recite poezii şi frânturi de suflet. Emoţia, încântarea şi iubirea sunt sentimentele care descriu cel mai bine atmosfera de vineri de la terasa de lângă clădirea aşezământului.

„Întâlnirea de astăzi aş vrea să se desfăşoare sub semnul libertăţii cuvântului!”’

La ora 11:30, amfitrionul, poetul Florin Dochia, a încântat cu o apariţie energică şi a sugerat să ne amintim de articolul 30 din Constituţia României, care afirmă libertatea cuvântului, libertatea de conştiinţă şi precizează că cenzura de orice fel este interzisă.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române, unii dintre poeţi şi-au adus propriile volume şi le-au împărţit cu bucurie celorlalţi iubitori de poezie. În deschidere, s-au anunţat rezultatele concursului de literatură „Geo Bogza”. Din cele 53 de plicuri cu poeme, juriul format din scriitorii Florin Toma, Florin Dochia, Ştefan Al.-Saşa, Constantin Trandafir şi Liliana Ene, au acordat 11 premii:
Marele premiu şi Trofeul „Geo Bogza” – Alexandra Alina Negru, Suceava
Premiul I – Diana Andreea Beldeanu, Suceava
Premiul II – Victoriţa Tudor, Bucureşti
Premiul „Julia Hasdeu” – Mihaela Galu, Galaţi
Premiul „Al. Tudor-Miu” – Alexandra Bianca Dumencu, Suceava
Premiul „Ion T. Şovăială” – Anca Şerban, Craiova
Premiul „Gherasim Rusu Togan” – Ani Bradea, Măgeşti, Bihor
Premiul Bibliotecii Municipale „Dr. C. I. Istrati” – Dumitru Alexandru Gheraş, Suceava
Premiul revistei „Urmuz” – Adina Maria Vaman – Câmpulung Moldovenesc
Premiul revistei «Viaţa Românească» Miruna Iacob, Braşov
Premiul „Revista Nouă” – Daniel Gerous, Câmpina/Paris
După cum se poate observa, la Suceava au ajuns cele mai multe premii. Florin Dochia, a povestit ca a întrebat-o la telefon pe una dintre câştigătoarele de la Suceava: „Ce se întâmplă la voi, acolo?” şi răspunsul a fost pe măsură: „Păi noi avem o fabrica de poeţi aici, la Suceava!”
Poemele tuturor câştigătorilor vor apărea în următorul număr al revistei „Urmuz”. La eveniment au fost prezenţi şi trei critici literari, Mioara Bahna, Christian Crăciun şi Constantin Trandafir.
Organizatorul a ţinut să mulţumească în mod deosebit sponsorilor: „Evenimentul nu ar fi avut loc fără finanţarea Consiliului Local, domnii Marian Dulă şi Florin Severius Fraţilă fiind vajnici susţinători ai culturii scrise din Câmpina”. Răspunsul domului Frăţilă a fost: „Vreau să vă corectez. Aţi spus că fără noi, reprezentanţii politici, nu se putea face acest eveniment. Nu. Fără voi, scriitorii şi iubitorii de literatură, nu se poate face’’.
A urmat un moment special, cel în care scriitorul Florin Dochia, ne-a împărtăşit arta sa, din care am extras un vers ce descrie îmbătător scopul întâlnirii: „visuri pe care să le ascundem dincolo de gratii”. Au urmat multe momente de recital ale tuturor poeţilor prezenţi. Poezii cu mesaje puternice, grăitoare, despre realitate şi visare, iubire şi durere, de eşecuri şi speranţe.
Întâlnirea de sâmbătă s-a construit sub semnul iubirii, a iubirii de ţară, de cuvânt şi de artă. Cei 27 de poeţi prezenţi  au demonstrat ca România are comori inimaginabil de preţioase, pe care, însă, doar cei care vor să le vadă le vor găsi.

Tudose Roxana, studentă a Facultăţii de Jurnalism Bucureşti



Serghie Bucur

Viorica Răduţă

Maria Calciu

Bebe Toma

Codruţ Radi

Elena Glodean

Magda Mirea

Anastasia Tache

Călin Derzelea

Coca Popescu

Dan Drăguş

Diana Trandafir

Dinu Grigorescu

Florin Severius Frăţilă

Ioana Sandu

Livia Dimulescu

Maria Nicolai

Marian Ruscu

Ştefan Al.-Saşa

Valentin Irimia

Vasile Ioan Ciutacu

Victoriţa Tudor

Ana Hâncu

Cornel Sântioan Cubleşan

Florin Dochia

Maria Dobrescu

Sorin Vânătoru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu